Mag je je ontbijt overslaan?

De meeste mensen denken dat het ontbijt dé belangrijkste maaltijd van de dag is, want zo hebben we het “geleerd”. Ik hoor regelmatig vrouwen zeggen; “Ja ik heb niet echt honger ’s morgens, maar ik ontbijt wel want dat is beter….. toch?”. Dat het nodig is om te ontbijten, is een achterhaalde gedachte zonder onderbouwd bewijs. (ik heb tot nu toe nog niets gevonden)

Wel of niet ontbijten?

Je moet ontbijten, want het ontbijt is nodig om de motor op te starten. Dit klopt niet! Je lichaam heeft voldoende energie opgeslagen als glycogeen (glucose) in je lever, je spieren en gemiddeld heb je 15 kilo lichaamsvet, oftewel 115.000 calorieën opgeslagen energie. Voor energie of je motor aan te zwengelen heb je dus géén ontbijt nodig. Je voelt je zelfs energieker als je niet ontbijt.

Nuchter bewegen

Als we kijken naar onze vroege voorouders, de oermens: Zij aten ook niet direct na het wakker worden, er was immers geen goedgevulde koelkast of voorraadkast om open te trekken. Nee, zij moesten eerst gaan jagen voor voedsel, en ja dit deden ze op nuchtere maag.

De evolutie heeft de voedingswereld enorm veranderd. Echter werkt ons spijsverteringsstelsel nog (bijna) hetzelfde als dat van de oermens. Waarom ontbijten wij dan wel dagelijks en “grazen” we de hele dag door?!

Verplicht ontbijten?

Ontbijten is ontstaan tijdens de industriële revolutie toen fabrieksarbeiders lange dagen maakten. En vergeet ook de commerciële belangen achter het ontbijt niet. Met de introductie van het “verplichte” ontbijt wordt er sindsdien steeds meer gegeten. De voedingsindustrie probeert ons sowieso steeds meer eetmomenten te verkopen. Vier uur…..Cup-a-soup, waarom moet je perse om 4 uur een soepje? Ja, als je je bloedsuikerspiegel niet onder controle hebt dan heb je inderdaad rond 4 uur een dipje. Tip; Verander de samenstelling van je voeding en je hebt geen energiedips meer. 

Heb je last van moeheid, buikvet, verminderde focus, stemmingswisselingen, de hele dag trek, hormoonklachten? Het ontbijt uitstellen en nuchter bewegen kan voor sommige vrouwen positieve veranderingen brengen.

Positieve effecten van het ontbijt uitstellen

 • minder behoefte om tussendoor te snaaien
 • verlenging levensduur. Je lijf krijgt de tijd om afvalstoffen op te ruimen
 • betere vetverbranding. De vetopslag van buik en billen wordt aangesproken
 • minder energiedipjes, omdat de insuline gevoeligheid verbeterd
 • verbetert concentratie en geheugen. Je voelt je scherper en alerter
 • betere nachtrust
 • minder pijnklachten, want vermindering laaggradige ontstekingen.
 • meer spiergroei en beter herstel van weefsels door vrijkomen HGH hormoon
 • goed voor celvernieuwing en afbraak “verkeerde” cellen. Gevolg kan zijn minder risico kanker
 • positief effect op de bloeddruk
 • goed voor cholesterol. Vermindert LDL (slechte cholesterol) en verhoogt HDL (goede cholesterol)

Denk je nu van, het ontbijt is juist mijn favoriete maaltijd van de dag en dat wil ik niet missen! Ik ben ook iemand die ontzettend houdt van heerlijke ontbijtjes, maar ik eet ze gewoon wat later. Het is daarnaast belangrijk dat je overige maaltijden voldoende voedzaam zijn.

Let wel, ontbijt uitstellen is niet voor iedereen is geschikt. Denk aan vrouwen die borstvoeding geven, zwangeren, lage bloeddruk, burn-out en zo zijn er nog wat uitzonderingen.