Chiazaad rijk aan voedingstoffen

Chiazaad bevat een hoge concentratie aan voedingsstoffen, vezels, mineralen en vitamines. De combinatie van deze stoffen waaronder selenium, ijzer, kalium, calcium en magnesium maakt chiazaad uitermate geschikt voor de 40-plus vrouw. Vaak hebben juist die vrouwen een tekort aan deze belangrijke mineralen. Maar het kan natuurlijk ook door jongere of oudere mensen gebruikt worden om je gezondheid extra te ondersteunen.

Chiazaad behoort tot de superfoods

Wat is een superfood? Een superfood bezit minimaal 12 eigenschappen die goed zijn voor je gezondheid. Ze bevatten een extra hoge concentratie aan essentiële voedingstoffen ten opzichte van andere producten. Wat ook kenmerkend is voor een superfood is dat er bij de verbouwing geen chemicaliën of pesticiden worden gebruikt. Superfoods zijn dus altijd onbewerkt en puur natuur. 

Voedingsstoffen

Chiazaadjes zijn de rijkste plantaardige bron van Omega 3, 6 en 9. De zaadjes bevatten zelfs 8x meer Omega 3 dan zalm. Omega 3 staat bekend als krachtige ontstekingsremmer. Deze gezonde onverzadigde vetzuren hebben bovendien een positieve invloed op je gewicht, hersenen, hormoonspiegel en bloeddruk. Chiazaad draagt mede bij aan een stabielere bloedsuikerspiegel, wat ook weer gunstig is voor je gezondheid, gewicht en hormoonhuishouding.

De zaadjes zijn heel vezelrijk en bevorderen positief je stoelgang en darmwerking. Drink extra veel vocht als je chiazaad eet, want de zaadjes nemen tot wel 9x hun gewicht aan vocht op.

Chiazaad in het kort

  • 20% omega 3 vetzuren
  • 6x meer calcium dan melk
  • 15x meer magnesium dan broccoli
  • 3x meer ijzer dan spinazie
  • rijk aan anti-oxidanten
  • vezelrijk, verzadigend
  • bloeddruk verlagend
  • bloedsuiker verlagend

Eiwitten en spieren

Omdat er veel eiwitten in chiazaad zitten zorgt dit voor een lange verzadiging. Eiwitten zijn daarnaast belangrijk voor het groei- en enzymenprocessen en het onderhoud en herstel van spieren. Wist je dat spieren niet alleen een rol spelen voor jouw jouw kracht, maar ook goed zijn voor de slanke lijn.

Hoe dat zit? Nou spieren op zichzelf verbruiken calorieën, ja zelfs als je gewoon op de bank zit in ruststand. Hoe meer spiermassa des te meer verbranding. Gaat er al een belletje rinkelen? Wil je je lichaam méér laten verbranden dan kun je dit bereiken door meer spiermassa te creëren. En ik hoef je niet uit te leggen hoe je meer spiermassa krijgt, toch? 

Chiazaad is een mooie toevoeging om na het sporten te eten. De grote hoeveelheid eiwitten in chiazaad helpen om je spieren te herstellen en op te bouwen, hierdoor heb je minder last van spierpijn.

Oorsprong chiazaad

Chiazaadjes groeien aan de Salvia Hispanica, een eenjarige plant die ongeveer 1 meter hoog wordt. De chiaplant is familie van de muntplant zoals wij die kennen. Van origine komt de plant uit Mexico, waar deze werd geteeld door de Azteken en onderdeel was van de Mayacultuur. Zij aten de zaadjes om hun lichaam een energieboost te geven om het uithoudingsvermogen te vergroten. Uit opgravingen is naar voren gekomen dat krijgers vaak een zakje chiazaad meekregen op hun lange reis.

Het zaad van de chiaplant is dus niet alleen zeer voedzaam, maar je zal merken als je chiazaad aan je leefstijl toevoegt dat je je ook energieker zal gaan voelen.

Gebruik

Het is beter om eerst een gezonde leefstijl te creëren alvorens je de zwarte kleine zaadjes gaat gebruiken. Gebruik chiazaad als toevoeging en verrijking van een gezond voedingspatroon. Voeg het eens toe aan je kwark, smoothie of salade. Wissel het gebruik van 1 eetlepel chiazaad per dag af met andere superfoods, bijvoorbeeld hennepzaad.

Pas op

Chiazaad kan bij sommigen winderigheid en diarree veroorzaken. Ervaar je deze klachten stop dan het gebruik of bouw het langzaam op om te ontdekken hoe je lichaam reageert. Blijf je de klachten houden dan kun je beter het gebruik staken. Chiazaad kan bij sommige mensen allergische reacties vertonen, jeukende ogen, opgezwollen tong of huiduitslag. Ook kun je chiazaadjes beter niet gebruiken als je zwanger bent, bij een lage bloeddruk of bij gebruik van bloedverdunnende medicijnen. Overleg bij medicijngebruik eerst met je arts voordat je chiazaad gaat gebruiken. Eventueel in overleg medicijngebruik afbouwen en gebruik van chiazaad opbouwen.