Klachten en ontlasting. Bijna alle klachten en ziektes vinden hun oorsprong in je darmen. Kijk daarom eens wat vaker achterom, want je ontlasting, poep, kak, drol, grote boodschap of hoe je het ook noemt zegt meer dan je denkt.

Je weet ongetwijfeld dat het belangrijk is wat je eet, maar voeding kunnen verteren is zeker zo belangrijk. Je kunt nog zo gezond eten, als je verteringsfabriekje hapert dan neem je onvoldoende voedingsstoffen op. Je verteringsfabriekje is een complexe samenwerking tussen speeksel, maagzuur, alvleeskliersappen, gal en darmbacteriën. Je poep kan je precies vertellen hoe het verteringsfabriekje binnen in je lijf functioneert.

Hieronder alles over poep (bron), welke boodschap hoort bij jou?

Wat is een goede grote boodschap

Een goede grote boodschap heeft álle onderstaande kenmerken

  • De grote boodschap komt zonder al te veel persen en je hebt weinig papier nodig om je billen te vegen, 2x vegen is voldoende.
  • De drol lijkt op een soepele gladde slang, blijft niet drijven en laat geen vegen achter in de pot.
  • Je hebt een regelmatige stoelgang variërend van 1 tot 2x per dag tot 1x per 2 dagen, zolang het maar een regelmatig patroon is.

Mis je een van de kenmerken dan heb je geen ‘normale’ ontlasting, maar klachten met je ontlasting.


Soorten poep

  • plakkerige poep Heb je heel veel toiletpapier nodig? Laat je strepen achter in de pot en gebruik je vaak de toiletborstel? Dit toont aan dat de vetvertering niet helemaal goed verloopt. Je alvleesklier en galblaas zijn hier verantwoordelijk voor. Ook bij een gebrek aan maagzuur of bij gebruik van maagzuurremmers kan de vetvertering verminderd zijn. Als je een verminderde vetvertering hebt kun je zelfs “drijvende drollen” hebben die langzaam naar de bodem zakken.
  • slijmerige shit Slijm kan vermengd zijn met de ontlasting of zich aan de buitenkant van de drol bevinden. Soms zijn er dikkere slijmdraden te zien die lijken op lange wormen, maar in de meeste gevallen zijn ze het niet. Slijm kan verschillende oorzaken hebben. Het kan duiden op een ontsteking of irritatie van het darmslijmvlies, maar het kan ook veroorzaakt worden door parasieten of candida. Bij Crohn en colitis ulcerosa zie je vaak dat het slijm vermengd is met de ontlasting.
  • stinkende shit Iedereen heeft wel eens stinkende ontlasting of laat een scheet die een uur in de wind stinkt. Maar als je langdurig last hebt van stinkende shit kan er iets mis zijn met je verteringsfabriekje. Ruikt je poep zurig? Dan is je voeding aan het gisten geweest in je darmen. Dit komt door een overdaad aan zetmeel of doordat de koolhydraten niet goed verteerd worden door de darmbacteriën. Gisting is een gevolg van een slechte darmflora, parasiet of candida infectie. Ruikt je poep naar rotte eieren? Maagzuurremmers verminderen de eiwitvertering, maar een slechtwerkende alvleesklier kan ook de oorzaak zijn. Stinkende shit kan ook komen door een overgevoeligheid voor gluten of voedselallergie.
  • harde keutels constipatie/obstipatie is het gevolg van een vertraagde darmpassage. De oorzaak hiervoor kan zijn zwangerschap, de menstruatie of een traag werkende schildklier. Harde keutels kun je ook krijgen als je een voedselintolerantie of voedselallergie hebt. Een andere reden die vaak over het hoofd wordt gezien, is een emotionele reden. Onbewust moeite hebben met loslaten, controle willen houden, het verleden niet kunnen vergeten.
  • brijige brij Je grote boodschap is geen drol, maar lijkt meer op koeievlaai. Dit gaat meestal gepaard met een opgeblazen gevoel, winderigheid en soms zijn er onverteerbare resten voedsel te zien. Een paar dagen een brijige brij is niet zo erg, maar als je chronisch last hebt dan is het verstandig om de oorzaak te achterhalen. Veel voorkomende oorzaken zijn candida, parasieten, afwijkende darmflora na anti-biotica gebruik, gal- maagzuur- en alvleesklierklachten of voedselintoleranties. Heel soms is een koeievlaai ook het gevolg van een emotionele ontlading, dat je dingen hebt losgelaten die je niet meer dienen.

Wat zegt de kleur van poep

  • geel, lichtbruin Een snelle darmpassage geeft een gelige dunnere ontlasting. Er worden dan te weinig voedingsstoffen opgenomen via de dunne darm
  • lichtgrijs Duidt op een verminderde vetopname door een blokkade van de galwegen of een alvleesklier die niet goed functioneert
  • zwart Constipatie geeft meestal een iets donkerder poep, maar als je hier vaak last van hebt en je poep is plakkerig dan kan er ook een inwendige bloeding van de maag of darm zijn. Ga in dit geval altijd even langs bij een arts 
  • rood Na het eten van rode bietjes kan je ontlasting rood kleuren. Zit er bloed rondom de drol dan kan dit door aambeien of een scheurtje in het rectum komen
  • groen Mensen die veel groente eten hebben een groener ontlastingpatroon

Oorzaken afwijkende poep

Afwijkende ontlasting komt vaak voort uit overgevoeligheden voor voedsel, denk aan 

  • lactoseintolerantie 15% van de Nederlanders kan melksuiker niet afbreken in de darmen. Dit zorgt voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en brijige ontlasting. Lactose zit niet alleen in melk en zuivel, maar wordt ook verwerkt in medicijnen, Rivella en Taksi.
  • glutenintolerantie tarwe geeft vaak de meeste klachten, maar rogge, kamut en spelt bevatten ook gluten.
  • histamine overgevoeligheid in de darm komt de stof histamine vrij bij allergieën of door de inname van bepaald voedsel. Een hoge histaminespiegel ontstaat als er een gebrek aan DAO-enzym is wat histamine afbreekt. Voedsel met een hoog histaminegehalte is onder andere zuurkool, chocolade, oude kaas, rode wijn.
  • nikkelallergie deze stof veroorzaakt klachten als het in contact komt met de huid. Maar wist je dat noten, zaden en granen ook een hoog gehalte nikkel bevatten en binnenin je lichaam ook klachten kan geven waaronder brijige ontlasting?
  • voedselallergieën melk, eieren, soja, noten, pinda en tarwe staan in de top 10 van voedselallergieën. 
  • gevoeligheid voor korte keten koolhydraten de zogenaamde FODMAPS, deze zitten onder andere in avocado, bramen, perzik en bataat.
  • overgevoelig voor polyolen dit zijn suikervervangers. Op etiketten vindt je ze terug als mannitol (E421), xylitol (E967) en sorbitol (E420). Sorbitol komt van nature ook voor in onder andere lychees, kersen en aubergine.

Afwijkende poep krijg je ook van een slecht verteringsfabriekje of als je bezoek hebt van een candida of parasiet. Weet in elk geval dat er in de meeste gevallen iets aan te doen is.

Wijkt jouw poep heel erg af van een normale drol 

Heb je regelmatig last van een opgeblazen buik, krampen, winderigheid, jeuk rondom de anus, afwisselende ontlasting. Heb je een spastische darm, PDS of gewoon gedoe met je darmen? Dan is het een goed idee om eens op onderzoek uit te gaan, want waarom heb je last of een afwijkend ontlastingspatroon? Een EMB bloedtest kan veel duidelijkheid bieden

Bij langdurige ontlastingproblemen kan er een tekort aan voedingsstoffen ontstaan, kun je ernstigere gezondheidsproblemen of zelfs een lekkende darm krijgen. Blijf er dus niet mee rond lopen, maar zoek uit waarom je ontlasting afwijkt en pas eventueel je eetpatroon aan om klachten te verminderen.

Als de klachten van je ontlasting langdurig en heftig zijn dan dienen er grotere maatregelen genomen te worden. We kunnen dan een EMB bloedtest afnemen en persoonlijk DarmHerstelPlan schrijven waarbij we in fases je eetpatroon aanpassen in combinatie met natuurlijke supplementen. Deze supplementen zijn tijdelijk nodig om ongewenste bezoekers uit te roeien, je verteringsfabriekje te ondersteunen, de darmflora en darmslijmvlies te herstellen en tekorten aan te vullen.

Vond je dit een interessant blog? Deel het met anderen of laat hieronder een reactie achter.