Een trage schildklier kan vervelende klachten geven. Ben je erg moe en zou je het liefst de hele dag in bed liggen? Wisselt je stemming in een razendsnel tempo tussen somber, vrolijk, boos en verdrietig? Voelt je lijf stram en stijf en gaat bewegen pijnlijk en moeizaam? Ben je oververmoeid, maar slaap je ’s nachts heel onrustig? Heb je het snel koud en dan weer warm? Deze klachten kunnen ontstaan, omdat je schildklier je aan het klieren is.

De schildklier

De schildklier bevindt zich voor in de hals onder je strottenhoofd. Het is een orgaan van onschatbare waarde, want het heeft invloed op iedere cel in ons lichaam. De cellen van je hart, je hersenen, longen, lever, huid, weefsels en alle andere lichaamsdelen worden allemaal aangestuurd door je schildklier. Het vlindervormig orgaan houdt iedere cel gezond, zorgt ervoor dat oudere cellen worden vervangen en dat nieuwe cellen worden aangemaakt. De schildklier heeft talloze functies, het regelt je hartslag en bloeddruk, de vetverbranding, vrouwelijke hormoonbalans, aansturing van de stress- en gelukshormonen, lichaamstemperatuur en je stofwisseling.

Het is dan ook niet zo gek dat een verstoorde schildklierwerking een megagroot effect heeft op het functioneren van de mens. Toch wordt een verstoorde schildklierwerking niet altijd ontdekt.

schildklier

Complexe werking

De schildklierwerking is een complex proces en bestaat uit een aantal fases. Om het voor iedereen zo begrijpelijk mogelijk te maken heb ik hieronder een simpele en uitgebreidere versie geschreven.

Jip en Janneke versie: Het eerste signaal wordt gestuurd vanuit je hersenen naar de schildklier. De hersenen zetten hiermee de schildklier aan om T4 te produceren en af te geven aan de bloedbaan. Het T4-hormoon is in-actief en doet nog niets. Via de bloedbaan wordt T4 naar de lever en nieren gestuurd. Hier wordt T4 omgezet naar het werkzame T3-hormoon. Bij voldoende T3 krijgen de hersenen een signaal dat ze de schildklier op pauze kunnen zetten en stopt de aanmaak van T4. Verloopt een fase niet zoals het hoort dan is er sprake van een verstoorde schildklierwerking. Helaas nog steeds vrij ingewikkeld, maar makkelijker ging echt niet 😉

De versie met moeilijke woorden, voor diegene die zich nog meer willen verdiepen in de werking van de schildklier 

  1. Het signaal in de hersenen begint bij de hypothalamus en gaat via de hypofyse naar de schildklier. Dit signaal wordt geregeld door TSH. Hoe meer TSH des te meer de schildklier gestimuleerd wordt, dit is vaak zo bij een trage schildklier. 
  2. In de schildklier wordt Thyreoglobuline gebonden aan 4 jodium moleculen, wat resulteert in het in-actieve T4-hormoon. Co-factoren die hiervoor nodig zijn, zijn B11, B2, L-tyrosine, vitamine E, C, selenium en zink.
  3. T4 komt via de bloedbaan aan in de lever en nieren. Hier wordt T4 gedejodeerd naar het actieve T3. Er wordt een jodium molecuul verwijderd met behulp van selenium, vitamine A en magnesium.
  4. Is er voldoende T3 aangemaakt dan wordt de hypothalamus geremd middels een feed back signaal 


Zeggen bloedwaardes genoeg?

Naar schatting hebben 800.000 mensen in Nederland een verstoorde schildklier. In werkelijkheid zal dit aantal veel hoger zijn, aangezien veel klachten niet in verband worden gebracht met de schildklier. En ook de gangbare bloedtesten geven niet altijd het juiste beeld.

Indien je met schildklierklachten bij de huisarts aanklopt zal deze een reguliere bloedtest afnemen. De TSH-waarde wordt gemeten en als je geluk hebt wordt ook de FT4-waarde bepaald. Indien deze tussen de normaal-waardes vallen of niet te veel afwijken zal de huisarts geen verder onderzoek doen. Misschien denkt hij aan het vermoeidheidssyndroom CVS, dat je te weinig beweegt en hierdoor last hebt van overgewicht en spierstijfheid of denkt hij zelfs aan een ‘depressie’. Echter heb je niet zomaar klachten en is het verstandig om op zoek te gaan naar de oorzaak.

Is er wel een afwijkende TSH-waarde dan wordt ook de FT4 gemeten (en soms totale T4). De normaal-waarde van TSH ligt tussen 0.4 en 4.0 mU/l. Orthomoleculair gezien is vanaf 2,5 al sprake van een licht vertraagde schildklier. Indien de waardes afwijken dan wordt er medicatie voorgeschreven (Levothyroxine, Thyrax, Euthyrox, Strumazol).

Dit mag merkwaardig genoemd worden aangezien TSH en T4 slechts een klein deel van de puzzel zijn. De waarde van TSH kan aantonen of de schildklierwerking verstoord is, maar zegt helemaal niets over de reden waarom dit zo is. Om een reëel beeld te krijgen van de schildklieraandoening zouden er namelijk meerdere waardes gemeten moeten worden. Echter worden deze uitgebreide testen niet zomaar afgenomen en als je om een complete test vraagt zul je veel tegenwerking ervaren.

Mijn visie

Ik ben geen arts, maar naar mijn idee laat de huisarts een grove steek vallen als hij op basis van een onvolledig bloedonderzoek een schildklierhormoon voorschrijft. Ik vind dat er in de reguliere geneeskunde te weinig aandacht besteed wordt aan de oorzaak van een verstoorde schildklier. Als je de oorzaak hebt gevonden dan pas kun je de juiste stappen nemen en is een medicijn misschien wel overbodig. Ik heb dan ook al een aantal cliënten het advies gegeven om een uitgebreidere bloedtest te laten doen om de oorzaak te achterhalen. In mijn praktijk werk ik zelf met een EMB bloedtest, hiermee komen veel oorzaken op energetisch niveau naar boven.

Naar mijn idee moet eerst de vraag worden gesteld ‘Waarom functioneert de schildklier anders’?

  • Zijn er te weinig bouwstoffen om het hormoon te produceren? Je lichaam produceert het schildklierhormoon T4 uit vitamines, mineralen en eiwitten. Precies …..voedzame voeding maakt het verschil.
  • Wordt het signaal niet goed door gegeven vanuit de hersenen naar de schildklier?
  • Is er een tekort aan co-factoren? Enkele belangrijke co-factoren zijn selenium, jodium en L-tyrosine.
  • Functioneren de lever of nieren niet goed? Deze organen zetten T4 om in T3 en activeren met behulp van co-factoren het schildklierhormoon
  • Is er sprake van chronische stress? Stress kan ook op onbewust energetisch niveau spelen vanuit onderdrukte blokkades. Het stresshormoon cortisol ondermijnt de aanmaak van het schildklierhormoon. Stress verminderen kan je schildklierwerking langzaamaan weer herstellen
  • Zijn er anti-stoffen aanwezig die de schildklier aanvallen?

Een schildkliermedicijn is dus niet altijd de juiste oplossing. Indien je de oorzaak weet en je pakt deze aan dan kan het zijn dat medicatie uiteindelijk niet nodig is of afgebouwd kan worden. Op basis van de oorzaak stel ik een persoonlijk behandelplan op om klachten te verminderen en gaan we proberen om de schildklierwerking te herstellen. Een aantal ‘schildklier’cliënten hebben al mogen ervaren wat voor een verschil voeding teweeg brengt (soms in combinatie met tijdelijke vitaminesupplementen). Ze slapen beter, voelen zich opgewekter en hebben veel meer energie.

Oorzaken van een verstoorde schildklier

De schildklier ligt net onder het huidoppervlak en is erg gevoelig voor invloeden van binnenuit en buitenaf. Hierdoor zijn de oorzaken van een verstoorde schildklier heel divers. Een van de belangrijkste oorzaken is chronische stress, naar schatting is 50% van een verstoorde schildklier hieraan te danken.

Je lichaam maakt echter geen onderscheid in soorten stress. Stress=stress. Vormen van stress zijn allergieën, een bevalling, miskraam, ‘blauw licht’ van multimedia, weinig slapen, blessure, lange werkdagen, alcohol, medicijnen, drugs, zoetstoffen, pijn, angst, paniek, vervuiling, junkfood enz. 

Hieronder de lijst van andere oorzaken die waarschijnlijk nog veel langer is

  • onbewuste stress vanuit energetische blokkades
  • diëten. Je schildklier houdt van regelmaat en een dieet is een grote aanslag op de schildklierwerking. Na elk dieet heeft de schildklier steeds meer moeite om aan de gang te komen, totdat hij het bijltje erbij neerlegt.
  • koolhydraatarm eten
  • amalgaamvullingen
  • verkeerde voeding (junkfood, intoleranties, zoetstoffen)
  • harde klap of val op het hoofd
  • tekort aan co-factoren
  • leverproblemen
  • slechte darmflora
  • te veel en te lang achter elkaar sporten
  • herhaaldelijk gebruik van antibiotica 
  • maagzuurremmers, antidepressiva, cholesterolverlagers, bètablokkers (hartmedicijnen)
  • oestrogeendominantie
  • straling
  • roken
  • intoleranties

Schildklier problemen

Bij schildklierproblemen is meestal ook de menstruatie ontregeld en is de lichaamstemperatuur lager. Deze lagere lichaamstemperatuur is nadelig voor de spermacellen die op weg zijn om de eicel te bevruchten, de kans op een zwangerschap is hierdoor kleiner. Raak je toch zwanger met een verstoorde schildklier dan heb je een hoger risico op een miskraam, vroeggeboorte of aangeboren afwijkingen.

Te snel werkende schildklier

Een snelwerkende schildklier noem je hyperthyreoïdie. De ziekte van Graves en ziekte van Plummer zijn vormen van hyperthyreoïdie. Een te snel werkende schildklier kan zich uiten in de volgende symptomen, opgezette schildklier (struma), hogere hartslag, gejaagdheid, bolle soms uitpuilende ogen, darmklachten, diarree, vermoeidheid, snel warm hebben en sombere gevoelens.

Trage schildkier

Trage schildklier wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd. Volgens onderzoek blijkt dat 25% van de vrouwen boven de 45 jaar te maken heeft met een tragere schildklier, dit zou gerelateerd zijn aan de overgang. Veel sporten kan bij een trage schildklier een averechts effect hebben en de schildklier nog meer vertragen. Klachten die kunnen voorkomen bij een trager werkende schildklier

  • snel koud hebben, koude handen, voeten of het puntje van je neus
  • vermoeidheid tot extreme lusteloosheid
  • obstipatie
  • watten in je hoofd, niet goed op makkelijke woorden kunnen komen
  • gewichtstoename zonder aantoonbare reden
  • traagheid
  • neerslachtig
  • angstige gevoelens
  • droog haar
  • haaruitval
  • spierstijfheid
  • trage hartslag
  • brokkelige nagels
  • overgevoelig voor geluiden
  • hoofdpijn, migraine
  • lager libido
  • kortademig, benauwd

Zoals je ziet vertoont een trage schildklier overeenkomsten met een depressie. Krijg je de diagnose depressie of anti-depressiva voorgeschreven, dan is het verstandig om eerst even je schildklierwaardes te laten meten. Zijn je standaard bloedwaardes volgens de huisarts niet afwijkend en is er volgens hem niets aan de hand met je schildklier? En toch heb je last van sommige bovenstaande klachten én je wil heel graag weten hoe de schildklier uit balans is, dan raad ik je aan om de volledige uitgebreidere schildkliermeting te laten doen.

Een andere mogelijkheid is om een programma bij me te volgen. Je past je voeding aan op jouw lichaam, ondersteunt je lever en darmen en gaat onbewuste blokkades oplossen, zodat je schildklier zijn functie beter kan uitvoeren. 

Hashimoto

Als je de diagnose trage schildklier hebt gekregen is het verstandig om ook te laten testen op Hashimoto. Hashimoto wordt wel eens verward met een trage schildklier, omdat de symptomen vrijwel overeenkomen. Echter gaat het bij Hashimoto om een auto-immuunziekte waarbij je lichaam anti-stoffen aanmaakt en zich keert tegen je schildklier. Het is een ziekte waar je nooit meer vanaf komt, maar je kunt wel de anti-stoffen verlagen door je eetpatroon aan te passen en zo de klachten verzachten. Je kunt Hashimoto voelen als extreme vermoeid, koud en warm, stemmingswisselingen, somber, slecht slapen en kortademig. 

De ziekte Hashimoto kan voortvloeien uit een trage schildklier, maar ook een infectie aan de luchtwegen, een blaasinfectie, keelontsteking, de eerste menstruatie, zwangerschap of menopauze kunnen bijdragen aan het ontstaan van Hashimoto. Andere factoren die Hashimoto kunnen triggeren zijn oestrogeendominantie, vitamine D tekort, glutenintolerantie,
slechte darmflora of leverwerking. Er wordt zelfs gedacht dat het erfelijk is.

In veel gevallen wordt de auto-immuunziekte pas laat gediagnosticeerd, omdat hij moeilijk naar voren komt uit de standaard bloedonderzoeken. Met een anti-TPO en anti-Tg kun je de auto-immuunziekte Hashimoto aantonen of uitsluiten. Ik heb al van een aantal cliënten vernomen dat de huisarts hier best moeilijk over kan doen. Er was zelfs een assistente die nog nooit van Hashimoto gehoord had, oeps. Krijg je geen uitgebreid bloedonderzoek dan kun je zelf via een bloedlab een test aanvragen en de kosten voor eigen rekening nemen. 

Wat kun je zelf al doen bij schildklierproblemen

  • zorg voor gezonde darmen en darmflora
  • overtrain niet, langdurig en intensief sporten is niet fijn voor de schildklier
  • verminder elke vorm van stress
  • vermijd diëten
  • stop met roken
  • vul tekorten van co-factoren aan, eventueel met voedingssupplementen
  • geef de lever rust en ondersteun de werking ervan
  • wees niet te zuinig met koolhydraten
  • pak oestrogeendominantie aan
  • vervang amalgaamvullingen
  • eet zo puur en onbewerkt mogelijk

Heb jij het vermoeden dat je schildklier niet goed functioneert en vraag je je af waar dat nu aan ligt? Een EMB bloedtest kan meer inzicht geven in het onderliggende probleem. Ik help je graag verder, want elke schildklierafwijking is gebaat bij een specifiek behandelplan. Een aangepast eetpatroon kan schildklierklachten enorm verminderen en je energie weer terug geven.

Zelf ‘dokter’ spelen

Vermoed je een trage schildklierwerking dan kun je zelf ‘dokter’ spelen. Je kunt thuis de Barnes test doen, waarbij je 3 dagen achter elkaar je lichaamstemperatuur meet. Het is geen test waar je een diagnose mee kan stellen, maar geeft wel een algemeen beeld van je schildklierwerking.

Het beste gebruik je een ouderwetse kwik-thermometer. Leg hem ‘afgeslagen’ klaar op het nachtkastje. Meteen na het ontwaken meet je al liggend de temperatuur onder je oksel. Lig zo stil mogelijk en sta niet op uit bed, na 10 minuten lees je de temperatuur af. Vrouwen die niet meer menstrueren (en mannen) meten 3 willekeurige dagen achter elkaar. Menstruerende vrouwen meten op de 2e, 3e en 4e dag van de menstruatie. Indien 3 metingen lager zijn dan 36.5 graden dan is er sprake van een tragere schildklierwerking.

Vond je dit een interessant artikel en wil je anderen op de hoogte brengen van dit artikel? Delen mag 😉