De meeste vrouwen hebben tegenwoordig een chronische stressbelasting door de combinatie van een hoge werkdruk met een te druk gezinsleven en huishoudelijke taken. Maar ook chemische gifstoffen en ongezonde voeding zijn vormen van stress voor je lichaam. Door al deze verschillende stressvormen wordt het lichaam chronisch uit balans gebracht. Stress is dan ook een grote boosdoener van heel veel lichamelijke en psychische problemen.

Chronische stress kan leiden tot

De invloed van stress op de darmen

Je darmen kun je voorstellen als een lange slang met piepkleine gaatjes in de wand, het darmslijmvlies. Deze piepkleine gaatjes filteren voedingsstoffen, ziekmakende indringers en andere belangrijke stofjes voordat ze vanuit de darmen naar de bloedbaan getransporteerd worden. Als je helemaal in balans bent zonder stress dan is het darmslijmvlies ‘gesloten’.

Dit verandert bij kortdurende stress, bijvoorbeeld als je schrikt of bij sportprestaties, dan wordt je darmslijmvlies verhoogd doorlaatbaar gemaakt. De kleine gaatjes worden dan iets verder opengezet zodat stoffen als suiker, zout en water makkelijker vanuit de darmen in het bloed worden opgenomen. Via het bloed gaan deze stoffen naar je spieren en je hersenen zodat je snel tot actie kunt overgaan. Bij kortdurende stress worden je darmen dus tijdelijk en kortstondig meer doorlaatbaar gemaakt. Dit is een gezonde natuurlijke reactie en daar is niks mee aan de hand. Zodra de stress verdwenen is sluit het darmslijmvlies weer en is alles weer normaal.

Het wordt pas een probleem als je langdurig stress hebt

Door chronische stress herstelt de darmwand zich niet en blijven de gaatjes langdurig ver open staan. Het probleem is nu dat er niet alleen suiker, zout en water doorheen gaat maar dat er ook ziekmakende stoffen (pathogenen) zoals gifstoffen en slechte bacteriën in de bloedbaan terecht komen. Dit veroorzaakt een zware belasting op je immuunsysteem, want deze ziet de slechte stoffen als indringers die zo snel mogelijk bestreden moeten worden. Het immuunsysteem blijft hierdoor overactief en dit kost je lichaam veel energie. Maar ook de lever wordt extra aan het werk gezet, want die moet ervoor zorgen dat de giftstoffen uit het bloed worden gehaald.

Klachten die je kunt ervaren

Bij langdurige stress en een overactief immuunsysteem kunnen de volgende klachten voorkomen

  • opgejaagd en onrustig
  • slecht slapen
  • vermoeidheid
  • pijnklachten in spieren en gewrichten
  • stemmingswisselingen
  • brainfog (vergeetachtig en slechte concentratie)
  • somber, futloos
  • huidklachten
  • moeizaam afvallen

Merk jij dat je lichaam veel stress ervaart en wil je meer rust ervaren. Of wil je weten wat de oorzaak is van jouw klachten? Neem dan contact op