Waarom val ik niet af, ondanks dat ik zo goed mijn best doe. Vraag jij je jezelf dit regelmatig af? Je eet bijna geen koekjes, chips of andere lekkernijen en kiest zo vaak mogelijk voor mager en light voeding, maar het getal op de weegschaal wil maar niet naar beneden gaan. Je wordt er echt zo chagrijnig van dat je het liefste die #%!#X*#@ weegschaal uit het raam zou gooien.

Hoe kan dat nou toch dat bij een ander alles zo makkelijk gaat en dat jij er alles voor doet en geen grammetje afvalt? Waarom val ik niet af …..Daar kunnen verschillende verklaringen voor zijn:

  • Je bent te streng voor jezelf, eet te weinig of sluit bepaalde voedingsstoffen uit (bijvoorbeeld koolhydraten). Dit zorgt voor een averechts effect, omdat je lichaam steeds langzamer energie (=voeding) gaat verbranden krijg je een trager metabolisme.
  • Je hebt een dieet verleden waardoor de schildklier volledig van het padje af is en trager is gaan functioneren. Dit kan komen door ‘foute’ diëten waarbij shakes en maaltijdvervangers gebruikt zijn, maar ook door mineralen- en vitaminetekorten die door het diëten zijn ontstaan. Je schildklier heeft namelijk voldoende jodium, selenium, magnesium, zink en ijzer nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Met een goed eetpatroon en aanvullende supplementen vul je tekorten weer aan en is het in veel gevallen mogelijk om de schildklier een schop onder zijn kont te geven.
  • Je bent teveel bezig met je fysieke lichaam, de buitenkant dus. Terwijl de binnenkant en je onbewuste blokkades net zo belangrijk zijn. Om blijvend af te vallen en oude gewoontes te veranderen, dien je het holistisch te benaderen. Dus zowel fysiek, mentaal, energetisch, emotioneel als ook het onbewuste als een totaalpakketje met elkaar in balans te brengen.
  • Je eet te eentonig. Bij elk ontbijt of lunch eet je bijna dagelijks hetzelfde. Ook al is dit een gezonde maaltijd, dan nog kan dit afvallen in de weg staan. Vijf keer per week ontbijten met kwark, vers fruit en muesli is geen goed idee. Ik raad je aan om de regel van 3 toe te passen zodat je lichaam diverse vitamines en mineralen aangeboden krijgt.
  • Je hebt veel stress en legt de lat erg hoog voor jezelf. Hierdoor stijgt je cortisol-hormoon en daarmee ook het insuline-hormoon. Het insuline hormoon zorgt voor extra vetopslag op de buik en billen. Zolang er veel insuline aangemaakt wordt kun je niet afvallen.
  • Je kiest te vaak voor magere producten. Magere producten lijken beter voor de lijn, maar juist volle producten zorgen voor een lang verzadigend gevoel en voorkomen dat je tussendoor gaat snaaien. Volle producten hebben op lange termijn een beter resultaat op de weegschaal dan magere producten.
  • Je eet wel alles wat gezond is, maar eet hier te veel van. Te veel van het goede is ook niet goed. Meer caloriëen eten dan dat je verbrandt zorgt niet voor afname van je gewicht.
  • Je drinkt te weinig water. Vaak denk je dat je ‘honger’ hebt en eet je wat, terwijl je lichaam soms alleen maar water nodig heeft op dat moment. Water maakt je bloed meer vloeibaar, hierdoor kan het bloed veel sneller alle energie en voedingsstoffen naar je lichaamscellen leiden. Hiermee verhoog je je verbrandingsproces en zul je dus makkelijker afvallen.
  • Je slaapt te weinig. Te weinig slaap zorgt voor meer hongergevoel en minder verzadigingsgevoel. Anders gezegd; je hebt de hele dag honger en kan blijven eten, je zit nooit vol genoeg.
  • Je hormonen werken niet samen, omdat ze uit balans zijn. Oestrogeen-dominantie komt veel voor onder vrouwen met overgewicht. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Lees hier verder

Hopelijk heb je antwoord gekregen op de vraag ‘Waarom val ik niet af?’