Ja, ik wil gezonder leven. En nu?

Je hebt de keuze gemaakt om gezonder en bewuster te leven. Goed zo, dan heb je stap 1 al genomen! Je leeft tenslotte maar één keer. En natuurlijk wil je het maximale uit je leven halen zonder jezelf te verliezen. Maar hoe nu verder?

Gezonder leven en bewuster eten houdt niet in leven op sla en water en je alles ontnemen. Nee, natuurlijk niet. Kiezen voor een gezonde leefstijl is kiezen voor genieten en lekker eten. Je smaakpapillen zullen zich opnieuw gaan ontwikkelen, want door bewerkte voeding worden veel smaken naar de achtergrond verdrongen. Uiteindelijk ga je bij je nieuwe leefstijl smaken proeven zoals ze horen te zijn, puur natuur. Het heeft tijd nodig, maar eenmaal eraan gewend en je wil nooit meer anders want een gezonder eetpatroon kan je het volgende opleveren;

 • meer energie
 • opgewekt humeur
 • buikvet kwijtraken
 • goede gezondheid
 • rust in je hoofd
 • zelfverzekerdheid
 • stralende huid
 • ontspannen gevoel
 • blijvend gewichtsverlies, geen jojo effect
 • minder zin in ongezonde zoete tussendoortjes
 • en nog veel meer positieve veranderingen

Het roer omgooien

Als je in een keer het hele roer wilt omgooien om een andere levenswijze te gaan volgen heb ik één belangrijke tip voor je en die is om dat vooral niet te doen. Het kost je op die manier teveel extra tijd en inzet en het zal je vrij snel het gevoel geven dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Dan ben je misschien geneigd om het bijltje er bij neer te gooien. Dat zou jammer zijn, want je hebt net gekozen voor een fitter, energieker en meer ontspannen leven.

Het gevoel van opgeven komt doordat je er nog niet volledig op ingesteld bent om op een andere manier te functioneren. Je zult namelijk anders boodschappen gaan doen, omdat je dingen gaat kopen die je voorheen in de schappen liet liggen. En ook koken op de automatische piloot zal in het begin nog niet vanzelfsprekend zijn. Je moet dus een berg wilskracht, doorzettingsvermogen en energie hebben om alles in een keer te veranderen.

Stapje voor stapje

Beter is het om stapje voor stapje iets aan te passen, zodat je er aan kunt wennen. Je geest heeft gemiddeld 2-3 weken de tijd nodig om van iets een gewoonte te maken. Een gewoonte is het pas als het automatisch gebeurt zonder dat je erbij na hoeft te denken. Met kleine stapjes zal je ervaren dat het heel makkelijk is om goed voor jezelf te zorgen. Alleen op deze manier kan de (kleine) verandering uiteindelijk in je aangepaste patroon opgenomen worden. Zo bouw je vanzelf aan een gezonde leefstijl en daarbij behorend lichaam. Rome is tenslotte ook niet in 1 dag gebouwd. Geef jezelf daarom de tijd om een nieuwe leefstijl te ontdekken.

Heb geduld

Als je op een verantwoorde manier lekkerder in je vel wil zitten zal je geduld moeten hebben. Je bent ook niet van de ene op de andere dag zwaarlijvig, doodmoe of “ziek” geworden dus dit allemaal oplossen gaat ook niet van de ene op de andere dag. Het heeft tijd nodig om alle positieve effecten van een holistische leefstijl te gaan ervaren. Heb geduld en vertrouw je lichaam, want die weet precies wat er nodig is om jou weer lekker in je vel te laten zitten.