Kurkuma is een specerij met geneeskrachtige werking en in India wordt het traditioneel gebruikt bij wondjes en schrammen. Het gele poedertje wordt ook wel “het heilige kruid” genoemd. Het bevat namelijk de stof curcumine, dat is een van de drie ontstekingsremmende stoffen die in kurkuma voorkomt. Deze stof bindt zich makkelijk aan giftige verbindingen in het lichaam voordat ze schade kunnen aanrichten aan de hersenen. Curcumine beschermt op deze wijze de hersenen tegen Alzheimer en Parkinson en vertraagt het ouderdomsproces.

spijsvertering

Omdat curcumine zich makkelijk bindt aan zware schadelijke metalen in het lichaam helpt het kruid bij ontgiften en ontlast hij zo de lever. Het specerij helpt bij darmontstekingen en maagzweren, maar ook bij PDS en de ziekte van Crohn kan het verlichting bieden. Verder heeft kurkuma een positieve invloed op onze spijsvertering doordat het de productie van maag- en galsappen stimuleert.

anti-oxidant

Kurkuma is een zeer sterke anti-oxidant met een antibacteriële en zuiverende werking. Het helpt ontstekingen voorkomen en kan pijn verlichten bij reuma, gewrichtspijn en artritis. Anti-oxidanten beschermen je weefsels tegen de schade die vrije radicalen hebben aangericht. Veel onderzoeken tonen inmiddels al aan dat kurkuma beschermend en voorkomend werkt bij allerlei soorten kanker. Het is zo’n sterke anti-oxidant dat hij zelfs “giftig” lijkt te zijn voor kankercellen en de kankercellen kan afremmen. In het AMC worden onderzoeken naar “de kankerkiller” gedaan en er zijn al hoopvolle resultaten gevonden bij kanker in het spijsverteringsstelsel. Kurkuma heeft waarschijnlijk een apoptose effect. Dat houdt in dat een beschadigde cel, in dit geval de kankercel, zichzelf doodt.

Gunstig voor bloed

Kurkuma heeft een gunstig effect op je weerstand en de werking van je bloedvaten. “Het heilige kruid” helpt bij het behouden van de elasticiteit van de bloedvaten, ondersteunt de wandbekleding en voorkomt ontstekingen in de bloedvaten. Het is bloeddruk- en cholesterolverlagend en zuivert het bloed. Door deze gunstige invloeden kan het gele poedertje helpen om hartziekten te voorkomen. Uit onderzoeken is verder naar voren gekomen dat kurkuma een goede invloed heeft op de bloedsuikerspiegel en hierdoor een positief effect bij diabetes.

Nog meer positieve invloeden van kurkuma

  • schimmelwerend
  • spierpijn verlichtend
  • vermoeidheid verminderen
  • weerstand verhogend
  • depressie verlagend

kurkuma in de keuken

Kortom het is een specerij wat ons lichaam veel kan bieden en daarom zeker niet mag ontbreken in het keukenkastje bij de bewuste eter. Kurkuma, ook wel koenjit of Indiaase geelwortel genoemd, wordt gewonnen uit de wortel van de plant Curcuma Longa en is familie van de meer bekende gemberwortel. Het specerij is geel van kleur en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken om rijst geel te kleuren.

tip

Ons lichaam neemt curcumine, wat aanwezig is in het specerij kurkuma, niet makkelijk op in het bloed. Dit kun je makkelijk oplossen door kurkuma te mengen met wat olie en een snuf zwarte peper. Probeer zo vaak mogelijk kurkuma te gebruiken om je gezondheid te ondersteunen. Voeg kurkuma eens toe aan een omelet, eiersalade, rijstgerecht of kruid er een kipfilet mee.

Je kunt het dus toevoegen aan je maaltijden, maar een supplement is echter vele malen effectiever. Waarom? Omdat 1 capsule kurkuma meer dan 615mg curcumine bevat en biologisch goed opneembaar is door de toevoeging van bioperine (zwarte peper). Als supplement verkrijgbaar in mijn praktijk met 12% korting. Of je kunt het rechtstreeks bij Vitakruid bestellen met de kortingscode #carine2022, je ontvangt dan 10% korting.