Als je echt kiest voor een nieuwe leefstijl dan zal dit je een gezonder lichaam, zelfvertrouwen, energie en ontspannen gevoel opleveren. Het zal uiteindelijk zichtbaar en voelbaar zijn over je hele lichaam en geest.

Maar ben jij er klaar voor?

Lees aandachtig de vragen door en denk goed na voor je antwoord geeft. Door onderstaande vragen te beantwoorden met een overtuigende ja of nee kom je er achter of jij echt klaar bent om aan een nieuwe leefstijl te beginnen. Tel hoeveel ja’s en nee’s je scoort.

  • Heb je een doel voor ogen?
  • Wil je er volledig voor gaan om je doel te bereiken?
  • Wil je beter slapen en fit wakker worden?
  • Wil je een passend gewicht bereiken en volhouden?
  • Heb jij er een paar dagen voor over om vervelende “kwaaltjes” te ervaren?

Heb je 1 of meer keer ‘nee’ geantwoord ? Dan zal het iets lastiger worden om aan een nieuwe leefstijl te beginnen. Misschien ben je er dan nog niet helemaal klaar voor. Heb je (bijna) alles met ‘ja’ beantwoord, dan ben je er helemaal klaar voor!

Ben jij een doorzetter of opgever?

Een belangrijke tip die ik je mee wil geven is dat je vooral je doel niet uit het oog moet verliezen als je aan een gezonde leefstijl begint en niet opgeven wat er ook gebeurt. Wees erop voorbereid dat je met tegenslagen en overwinningen te maken krijgt voor je uiteindelijk je doel bereikt. Als je dit doet, dan ben je er klaar voor!

Mijn ervaring

Als je begint met het ontwikkelen van jouw persoonlijke leefstijl, dan zul je gaan merken dat je lichaam en geest zich hiertegen gaan verzetten. Dit kan zich uiten in kleine dingen, maar ook extremere vormen aannemen. Je kunt zelfs last krijgen van “afkickverschijnselen”. Als je stopt met verkeerde voeding eten en je krijgt er afkickverschijnselen van dan mag je daaruit concluderen dat je “oude” voedingspatroon zeer slecht is geweest voor je lichaam en gezondheid. Vergelijk het maar met een alcoholist die stopt met alcohol drinken of een roker die stopt met roken. Zij ervaren ook ontwenningsverschijnselen.

Vervelende dagen

De volgende verschijnselen zijn allemaal gebaseerd op mijn eigen beleving en ervaringen. Ik heb ze allemaal de revue zien passeren toen ik mijn persoonlijke leefstijl begon te ontwikkelen. Van sommige had ik maar 1 dag last en van andere wel een paar dagen. Dit is heel normaal en ze verdwijnen allemaal weer. Ik spreek uit eigen ervaring 😉 Been there, done that. En dan te bedenken dat ik niet eens zo ongezond at en ook geen grote zoetekauw was. Ik pakte bijna nooit een snoepje of koekje en dronk al jaren geen frisdrank. Maar toch heeft mijn lichaam zich in beginsel verzet en heb ik heel eventjes last gehad van vervelende “kwaaltjes”. En dat heb ik geweten pfffffff

De griep

Een paar dagen had ik het idee dat ik de griep zou krijgen. Veel spierpijn, futloos, snel moe echt alles voelde net zoals de symptomen die je krijgt als de griep op komst is. En toch kreeg ik de griep niet, want na een dag of 2 was dit allemaal verdwenen alsof er niets aan de hand was geweest. In ruil daarvoor kreeg ik immens veel energie en een gevoel wat onbeschrijflijk goed voelde. Een hele bijzondere gewaarwording kan ik zeggen.

Ook komt het regelmatig voor dat mijn cliënten na verloop van tijd juist wel de griep krijgen of ziek worden. Je denkt misschien van ….hé ze eten gezonder, maar juist dan worden ze ziek. Dit betekent dat het lichaam in balans komt en dat kan zich uiten door een griep of koorts. Heel goed teken, want een lichaam laat pas koorts toe als er voldoende micro-nutriënten aanwezig zijn. Volgende keer als je dus koorts krijgt mag je een sprongetje van geluk maken 😉

Toilet is je beste vriend

Zeker in het begin zul je heel vaak naar de wc moeten. Er zijn nachten geweest dat ik 3 tot 4 keer eruit moest om naar de toilet te gaan. Dit komt doordat je lichaam afvalstoffen aan het verwerken is die eruit willen. Zorg dus dat je extra veel water drinkt zodat ze goed en snel afgevoerd kunnen worden.

Ontlasting

Je ontlasting kan dunner worden en geurt erg onaangenaam. Ook kun je last krijgen van winderigheid met een sterke zwavellucht, de bekende “rotte eieren” geur. Je lichaam moet wennen aan ander voedsel en vindt het nog lastig om dit goed te verteren.

Een sterke geur

Doordat je lichaam nu andere voeding binnen krijgt dan voorheen, schakelt je lichaam sneller over op vetverbranding. Hierdoor komen er afvalstoffen vrij, zogenaamde ketonen, die een bepaalde smaak en geur in je mond veroorzaken. Ook kan je huid, zweet en urine zuurder ruiken dan normaal. Drink vooral veel water om deze afvalstoffen snel af te voeren.

Duizelig en opvliegers

Heel af en toe werd ik erg duizelig in mijn hoofd en kreeg ik zelfs hartkloppingen. Hier schrok ik in het begin heel erg van, maar ik heb het over me heen laten komen en het ging gelukkig ook heel snel weer over. Grijp op zo’n moment niet naar de verkeerde keuzes, want dan hou je het cirkeltje in stand en kom je er nooit doorheen. Ook kun je last krijgen van een soort van “opvliegers”. Dan krijg je het opeens ontzettend heet en kun je zelfs even extra zweten. Heel normaal, het hoort er allemaal bij.

Vermoeid en rusteloos

In het begin kwam het voor dat ik soms wel een uur eerder naar bed ging, omdat ik zo moe was. En hoe moe ik ook was, toch werd ik ’s nachts vaak wakker doordat ik heel onrustig sliep door het vele dromen. Nu is dat gelukkig voorbij. Ik slaap veel beter dan ik ooit gedaan heb en wordt echt uitgerust wakker. Opstaan is helemaal geen probleem meer. Ik wordt vaak al wakker voordat de wekker afgaat. Vol energie en fit! Laat de dag maar beginnen. Dus hou vol! Er komt een dag dat jij dit ook ervaart.

Je zal nog vaak denken aan de spreekwoorden ” Wie mooi wil zijn moet pijn lijden” of “Door de zure appel heen bijten”. Wat het belangrijkste is, is dat je het over je heen laat komen. Ga vooral NIET terugvallen in je “oude” vertrouwde eetgewoontes, want dan doorbreek je de cirkel nooit en bereik je dus ook nooit je doel.

Zet hem op, jij kan het ook!

Ben je er klaar voor? Neem gerust contact op voor meer informatie.