De meeste mensen zullen kaneel wel in het keukenkastje hebben staan en gebruiken het vooral als een smaakmaker in gerechten. Maar wist je dat kaneel ook veel voor je gezondheid kan betekenen dankzij de medicinale eigenschappen? De uitspraak van Hippocrates “laat voeding je medicijn zijn” past daarom goed bij het specerij kaneel. Lees hieronder waarom dat zo is.

Gunstige invloed

Kaneel heeft een gunstig effect op je cholesterol en bloed. Elke dag een halve theelepel in je eten verwerken kan ervoor zorgen dat het slechte cholesterol verlaagt en het goede cholesterol stabiel blijft. Kaneel zorgt er ook voor dat je bloedsuikerspiegel minder gaat pieken, hierdoor zal er geen extra insuline aangemaakt worden, dus ook geen overbodige vetopslag.

Kaneel bevat anti-oxidanten

In kaneel zitten stofjes, anti-oxidanten genoemd, die het verouderingsproces vertragen. Kaneel kan je door zijn anti-bacteriële werking ook beschermen tegen verkoudheid en ziektes en daarnaast is het een van de krachtigste kruiden met een anti-schimmel werking. Dit kan een gunstig effect hebben op de darmflora als deze is aangetast door de candida schimmel. Schimmelinfecties ontstaan wel eens na een antibiotica kuur en kunnen door je hele lichaam gaan woekeren. Het kan zich onder andere uiten in een vaginale schimmelinfectie, darmklachten of schimmelnagel.

Kaneel bevat verder een aantal belangrijke mineralen, waaronder het mineraal magnesium ook wel het anti-stress mineraal genoemd en werkt kalmerend.

Kaneel en honing een gouden combinatie

Kaneel eten in combinatie met honing van de imker zorgt ervoor dat het de werking van beide zal optimaliseren.

Deze combinatie zou

  • de kans verkleinen op een hartaanval en artrose dragelijker maken
  • je immuunsysteem versterken
  • beschermen tegen virussen, schimmels en bacteriën
  • verlichtend zijn bij verkoudheid
  • helpen tegen maagpijn en blaasontsteking
  • winderigheid verminderen


Kaneel en sporten

Ook als je aan sport doet is kaneel een ideaal specerij om te gebruiken, want kaneel verhoogt de aanmaak van anabole eiwitten in je spieren. Gevolg is dat je spiercellen de glucose in je bloed razendsnel omzetten naar extra energie, zonder dat er extra insuline voor nodig is.

Zoals je hebt gelezen is kaneel een specerij met medicinale eigenschappen die je gezondheid ten goede komen. Allerlei redenen om eens wat vaker kaneel te gebruiken. Het is niet alleen lekker maar ook heel goed voor je. Strooi het bijvoorbeeld over wat appelschijfjes of in je bakje kwark/yoghurt.