Quinoa hoe spreek je dat eigenlijk uit? Vaak hoor ik mensen het zeggen als “kienoowa” en ik betrap mezelf erop dat ik dat ook het meeste gebruik. Maar eigenlijk hoor je het uit te spreken als ‘kienwa’. Maar goed dat is allemaal niet zo’n belangrijke informatie om te onthouden. Het kleine korreltje is veel interessanter om zijn voedingswaarde en gezondheidsvoordelen.

Zaad of graan?

Quinoa lijkt op graan, maar behoort echt tot de zaden-familie. Het zaad groeit aan de quinoa-plant, welke zijn oorsprong vindt in Zuid-Amerika. De plant maakt zijn eigen ongedierte bestrijder aan in de vorm van het stofje saponin. Hierdoor hoeft de quinoa-plant niet gespoten te worden met chemicaliën en is quinoa dus 100% biologisch. Voor je Quinoa gaat bereiden is het wel verstandig om het natuurlijke ongediertebestrijdingsstofje saponin te verwijderen. Op de verpakking staat dan ook altijd “afspoelen met water”.

Glutenvrije vervanger

Quinoa is een gezonde vervanger voor aardappelen, rijst en pasta’s. Je kunt het koud en warm eten en is te gebruiken als basis voor de maaltijd, in een soep of in een salade. Het zaad is glutenvrij en bevat veel vezels, vitamines, mineralen en belangrijke voedingsstoffen.

Quinoa zeer voedzaam

Door de aanwezigheid van vezels ondersteunt quinoa je darmen en spijsvertering op een gunstige manier en geeft het een lang verzadigd gevoel. Het is daarnaast rijk aan eiwitten. Eiwitten leveren, net als koolhydraten en vetten, energie en zorgen voor spieropbouw en herstel. Fijn voor de sporters onder ons.

Wist je trouwens dat spieren je helpen met vet verbranden? Het is zelfs zo dat hoe meer spieren je hebt des te meer verbranding er plaats vindt, zelfs in rust. Dus wil je nog sneller gewicht verliezen? Ga dan spieren ontwikkelen in de sportschool. Eiwitten zijn verder heel belangrijk voor je lichaam vanwege de aminozuren.

Plantaardige eiwitten

Quinoa is een van de weinig voedingsmiddelen die álle essentiële aminozuren bevat. Aminozuren zijn de bouwstenen voor je lichaam en spelen een grote rol bij de opbouw van organen, cellen, enzymen en hormonen. Om dit proces goed te laten verlopen is er voldoende aanvoer nodig van verschillende aminozuren. Bij tekort aan aminozuren (eiwitten) is het gevolg spierafbraak en op langere termijn vermindert je weerstand en kun je klachten krijgen zoals vermoeidheid en slaapproblemen.

Pas ook op met overmatig eiwitgebruik, want dit verzuurt je lichaam en je verhoogt hiermee de kans op ontstekingen en andere welvaartziektes. Volgens de Gezondheidsraad dient minimaal 10% van de calorieën afkomstig te zijn uit eiwitten. Maar de precieze behoefte is persoonsafhankelijk.

Langzame koolhydraten

Quinoa bestaat uit langzame koolhydraten met een GI-waarde van 35. Dat betekent dat de aanwezige “suikers” langzaam opgenomen worden in het bloed en dit leidt tot een langer stabiele bloedsuikerspiegel. Een stabiele bloedsuikerspiegel verkleint de kans op diabetes, welvaartziektes en je hebt niet zo snel weer honger.

Mineralen

Quinoa bevat de mineralen kalium, magnesium, koper, fosfor en ijzer.

  • Kalium is gunstig voor de zenuwwerking en de bloeddruk, daarnaast is het in staat allergische reacties te verminderen.
  • Magnesium heeft een ontspannende anti-stress werking en is nodig voor het vrijmaken van energie en de opname van calcium.
  • Koper speelt een rol bij anti-oxidantwerking en enzymproces. Vergemakkelijkt de ijzeropname.
  • Fosfor helpt bij de stofwisseling van de macronutriënten.
  • Ijzer is onmisbaar voor het zuurstoftransport en het bloed en bij enzymprocessen speelt het een rol.

Waarom is quinoa gezond?

Quinoa wordt ook wel superfood genoemd en is ideaal om je gezondheid te ondersteunen en om af te vallen. Het wordt zelfs door de NASA gebruikt als astronautenvoedsel, vanwege de hoge voedingswaarde.

  • Bevat alle essentiële aminozuren
  • Rijk aan vitamine B, energieleverancier
  • Lage Gi-waarde
  • Vezelrijk
  • Glutenvrij

Zoals je hebt kunnen lezen is quinoa onmisbaar bij een gezonde leefstijl.